Η Αρμενική Μητρόπολη - ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΡΕΚ
  • img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Η Αρμενική Μητρόπολη

Η Αρμενική Μητρόπολη Κύπρου ιδρύθηκε το 973 από τον Καθόλικο (Πατριάρχη) Χατσίκ Α’ και έκτοτε διατηρεί μια συνεχή παρουσία στο νησί. Ιστορικά, η Μητρόπολη τελεί υπό τη δικαιοδοσία του Καθολικάτου (Πατριαρχείου) της Κιλικίας και σήμερα επικεφαλής της είναι ο Αρχιεπίσκοπος Βαρουζάν Χεργκελιάν (1997).

Η Μητρόπολη διαθέτει το δικό της οίκημα (1984), δίπλα από το Σχολείο Ναρέκ Λευκωσίας και την εκκλησία της Παναγίας. Με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Βαρουζάν Χεργκελιάν, το υπόγειό του ανακαινίστηκε το 1998 και διαμορφώθηκε η Αίθουσα «Βαχράμ Ουτιτζιάν» από τις εισπράξεις της δημοπρασίας το 1994 της συλλογής έργων τέχνης που είχε δωρίσει ο Βαχράμ Ουτιτζιάν στη Μητρόπολη το 1954. Το συνοδικό της Μητρόπολης φιλοξενεί συλλογή εκκλησιαστικών κειμηλίων, μερικά από τα οποία παλαιότερα φυλάσσονταν στην παλαιά εκκλησία της Παναγίας στη Λευκωσία ή στο Αρμενομονάστηρο.

Το Καταστατικό της Μητρόπολης αποτελείται από 102 άρθρα και, στην παρούσα μορφή του, ισχύει από το 2010. Τη διοίκηση ασκεί η Αρμενική Εθναρχία (Αζκαΐν Ισχανουτιούν) μέσω του Θρονικού Συμβουλίου (Τεμαγκάν Ζιογόβ) και του Εκτελεστικού Συμβουλίου (Βαρτσιαγκάν Ζιογόβ). Υπάρχουν, επίσης, τοπικές ενοριακές επιτροπές (Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός), η επιτροπή χριστιανικής κατήχησης και η επιτροπή κυριών. Η Μητρόπολη λαμβάνει ετήσια χορηγία από την Κυβέρνηση.

Πηγή : Γραφείο Τύπου και πληροφοριών, έκδοση  "Οι Αρμένιοι της Κύπρου"